برای نمایش بهتر وب سایت از ورژن جدید مرورگر فایرفاکس یا گوگل کروم استفاده نمایید.

دانلود ورژن جدید فایرفاکس دانلود ورژن جدید کروم
English فارسی
logo

مرکز بهداشت شهرستان تبریزTabriz Health Center

فهرست اصلی
تاریخ : پنجشنبه 14 آذر 1398
کد 114

هفته اطلاع رسانی HIV

برای آگاهی از وضعیت بیماری می توانید به مرکز مشاوره بیماریهای رفتاری مراجعه نمایید.کلیه خدمات این مراکز رایگان می باشد.
 ایدز و مراحل ابتلا به ویروس HIV  چیست ؟
 
 بیماری ایدز از جمله کشنده‌ترین بیماری‌های حال حاضر جهان است که سالانه تعداد زیادی قربانی می‌گیرد، این بیماری نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان شیوع پیدا کرده و افراد مختلفی را به خود دچار ساخته است؛ اما این که دقیقا بیماری ایدز چیست و چه علائمی نشان از این بیماری دارد..
بیماری ایدز چه نوعی بیماری است؟
ویروس HIV با ورود به بدن انسان موجب بروز بیماری ایدز می‌شود، به طوری که با ابتلا به این بیماری قدرت دفاعی بدن رفته رفته کاهش پیدا می‌کند و هر نوع میکروبی به راحتی فرد را بیمار می‌کند؛
 اما از کجا بفهمیم که به بیماری ایدز مبتلاییم یا نه؟ رایج‌ترین علائم این بیماری چیست؟
بیماری در ۳ مرحله رخ می‌دهد و بی‌توجهی به آن اوضاع را بدتر و وخیم‌تر می‌کند. به طوری که سیستم ایمنی بدن رو به زوال می‌رود.
شایع‌ترین علائم ایدز چیست و شامل چه مراحلی می‌شود؟
مرحله یک: عفونت حاد HIV
ابتلا شدن به ویروس HIV به همین راحتی قابل تشخیص نیست و زمان می‌برد. زمانی که سیستم ایمنی بدن در حال مبارزه با این ویروس است برخی علائم بروز داده می‌شود که اغلب این مدت زمان در عرض ۲ تا ۶ هفته پس از مبتلا شدن است. نام این سندروم حاد رتروویروسی یا عفونت ویروسی اولیه است؛ اما علائم ایدز در این مرحله چیست؟
در این مرحله تشخیص بیماری سخت‌تر است؛ چون نشانه‌ها در این جا شبیه به بیماری‌های دیگر ویروسی مانندآنفلوانزا هستند. همچنین علائم پس از یک یا دو هفته از بین می‌روند.
اما این علائم شامل مواردی مثل اسهال ،سردرد،، استفراغ، تهوع، درد ماهیچه‌ها، خستگی، گلودرد، تورم غدد لنفاوی، تب و جوش یا بثورات قرمز بدون خارش می‌شوند.
همچنین تب بلند مدت از علائم اولیه و شایع بیماری ایدز به شمار می‌رود..
به همین خاطر با مراجعه به پزشک متخصص می توانیداز ابتلا به بیماری ایدز پیش گیری کنید، شما با آگاهی به هنگام از این بیماری از خود و اطرافیانتان محافظت خواهید کرد..
 
 مرحله دو: عفونت مزمن HIV
پس از شکست سیستم ایمنی شما در مقابل ویروس HIV ،علائم ایدز هم از بین می‌رود و طبق نظر پزشکان این دوره نامنظم وبالینی پنهان نامیده می شود ..
معمولا متوجه بیماری شان نیستند و به همین دلیل ممکن است به صورت ناخودآگاه بیماری رابه دیگران منتقل کنند.  
گاهی بیمار پس از گذشت 10 سال متوجه بیماری اش می شود ،درطول این مدت ویروس زیاد شده وسیستم ایمنی بدن را از بین می برد. آزمایش خون وضعیت شما را بررسی می کند .با کم شدن سلولها ،بدن درمقابل سایر عفونت ها هم آسیب پذیر می شود.
 
اما مرحله سه: علائم ایدز پیشرفته
زمانی که تعداد سلول های t_cell cd4 کم تر از ۲۰۰ باشد، مرحله پیشرفته عفونت ویروسی HIV رخ داده است. هم چنین با تشخیص بیماری‌های ایدزبیماریهایی مثل سارکوم کاپوسی یا پنومونی در ایدز نیز تشخیص داده می‌شود.
ولی برخی اوقات نیز فرد با مشاهده علائم بیماری ایدز متوجه بیماری‌اش می‌شود که عبارت اند از؛
  • احساس خستگی تمام وقت
  • تب طولانی مدت بیش از ۱۰ روز
  • تورم گره های لنفاوی کشاله ران یا گردن
  • کاهش وزن ناگهانی و نامشخص
  • تعرق شبانه
  • وجود لکه های قرمز بر روی پوست برای مدت طولانی
  • عفونت های مخمری در گلو، واژن و دهان
  • خونریزی بدون دلیل
  • کبودی بدون دلیل
مبتلایان به بیماری ایدز فقط 5 تا10  سال زنده می‌ماندند؛ اما با مصرف دارو آنها می‌توانند طول عمری بیشتری داشته باشند.(20 تا 30 سال ).
امیدواریم با مطالعه این مقاله با علائم اولیه ایدز به خوبی آشنا شده و برای اطمینان خاطر به پزشک متخصص مراجعه نمایید.
تشخیص به موقع و زودهنگام، مراقبت‌های ویژه و مصرف دارو‌های خاص فاکتور‌هایی ضروری برای کنترل بیماری ایدز هستند.
راههای انتقال ویروس HIV:
مهمترین راه انتقال ویروس اچ آی وی داشتن رابطه جنسی محافظت نشده است. مسیر ورود ویروس از قسمتهای مختلف بدن مانند منفذ سر آلت تناسلی مرد، مقعد، خراش های پوستی، زخم های باز، التهاب در لثه و ...می باشد. خون آلوده، سرسوزن های آلوده و در طی بارداری از مادر به فرزند از سایر راه هایی که می توانند منجر به انتقال ویروس ایدز شوند. انتقال از فرد آلوده در صورت استفاده از روش های پیشگیری طبیعی و کاندوم به حداقل می رسد. رعایت بهداشت جنسی، داشتن سبک زندگی سالم و اخلاقی مطلوب گام مهمی در کاهش انتقال و ابتلا به این نوع بیماری های خطرناک است.
درمان وکنترل :

با استفاده از سه داروی مهم که در حال حاضر در کشور مانیز این روش درمانی انجام می شودبیماری درمان وکنترل می شود. اولین قدم در درمان اینگونه بیماری ها، آگاه سازی بیمار نسبت به اقدامات پزشکی و روان درمانی است. پس از شروع درمان بعد از یک ماه تقریبا علائم بهبود دیده می شود.

در این روش به منظور پیشگیری از عود عفونت و مقابله با آن، داروهای آنتی بیوتیک تجویز می شود. داروهای ضد ویروسی مانند: زالسی تابین، زیدوودین، استاوودین داروهای مهار کننده پروتئاز جهت به تاخیر انداختن پیشرفت بیماری تجویز  می شود.

   جهت دانلود محتوای آموزشی روی تصویر کلیک کنید.